Sunday, December 26, 2010

Feliz Natal!

24 December zijn we na de busreis en een ontbijt bij Kátia een rondje gaan rijden in Belo Horizonte. Een van de belangrijkste plekken in de stad is het (kunstmatige) meer Pampulha, waaraan vier gebouwen staan van de hand van Oscar Niemeyer. Oscar Niemeyer is een beroemde Braziliaanse architect die ook veel gebouwen in de hoofdstad Brasília ontworpen heeft. Het meest markante gebouw is de Igreja São Fransisco de Assis, een kerk die is uitgevoerd met bogen en “Delftsblauwe” tegeltjes.

Net als de Amerikanen geloven de kleine Braziliaantjes ook in de Kerstman. Het is misschien slecht voor te stellen, maar er zijn hier dus ook mensen die zich verkleden als Kerstman. In dik rood pak met muts en baard bij ongeveer 30 °C wel te verstaan! Je ziet ze hier ook rondrijden in een auto terwijl ze snoepjes uitdelen aan kinderen.


Kerst wordt hier vooral op Kerstavond gevierd met de familie. Dit jaar voor ons dus een Kerst met de Mineiros (inwoners van Minas Gerais, de deelstaat waarvan Belo Horizonte de hoofdstad is). Op Kerstavond hebben we bij de familie van Kátia gegeten. Rond middernacht werd er gebeden, wenste iedereen elkaar Feliz Natal en werden er cadeautjes uitgedeeld. De Hollandse chocolade en het boek met Nederlandse landschappen vielen gelukkig in goede aarde :-)

Op eerste Kerstdag wordt er meestal uitgeslapen (kater) en wordt de rest van de (schoon)familie bezocht. In plaats daarvan zijn wij vandaag samen met Kátia iets toeristisch gaan doen: we hebben een bezoek gebracht aan het stadje Ouro Preto. Deze oude koloniale stad was eerst de hoofdstad van Minas Gerais en het centrum van de mijnbouw. Er werd vooral veel goud gevonden, Ouro Preto betekend in het Portugees zwart goud. Eénvijfde van het goud moest worden afgestaan aan de Portugezen, behalve als het gebruikt werd in een kerk. Daarom staan er nogal veel kerken in Ouro Preto die van binnen erg rijk versierd zijn. Helaas hebben we dat dus niet kunnen zien, want de kerken en musea waren allemaal gesloten omdat het Eerste Kerstdag was.


Van buiten waren de kerken gelukkig ook het bekijken waard en we hebben geprobeerd om ze allemaal te zien. Dat was wel een uitdaging aangezien Ouro Preto midden in de bergen ligt en het dus veel klimmen en klauteren was. Aan het eind van de dag waren we dus behoorlijk bezweet en moe, maar al met al hebben we een prima dag gehad.

No comments:

Post a Comment