Thursday, December 16, 2010

Cataratas en Itaipú

Dag 2 van de watervallen bracht ons naar het zonnige Argentinië. Zoals eerder vermeld ligt 70% van de watervallen (cataratas) in Argentinië en dus kon een bezoek aan die kant van de rivier de Paraná niet ontbreken. We begonnen met een korte wandeling door een stuk subtropisch regenwoud waar onze gids een bijzondere vogel spotte die hij probeerde te lokken door zijn geluid na te doen … en niet zonder succes :)

Na het oversteken van een flink aantal bruggen over de roestbruine rivier kwamen we aan bij het uitzichtpunt boven de grootste waterval: de Duivelskeel (Garganta del Diablo). De ervaring heeft geen woorden nodig, dus bij deze spreken de foto’s voor ons.



De volgende wandeling leidde ons langs de andere watervallen van de Argentijnen, waaronder Dos Hermanas, Adam, Eva, Bossetti, San Martín en vele andere. Hier een mooi panoramisch overzicht:

Resultaat van de dag: nieuwe indrukken, veel foto’s, een volle maag (Argentijnse steak) en twee pagina’s van ons paspoort gevuld met stempels.

Op onze laatste dag in Foz do Iguaçu hebben we de Itaipú stuwdam bezocht. Dit megaproject van Brazilië en Paraguay samen begon in 1974 en is pas 3 jaar geleden voltooid. Het is de grootste energiecentrale op waterkracht ter wereld, de opgewekte energie is voldoende om 25% van Brazilië en meer dan 90% van Paraguay van stroom te voorzien. Keerzijde van dit alles is wel dat er door het maken van het stuwmeer zo’n grote schade is toegebracht aan het ecosysteem dat pas over enkele decennia duidelijk wordt wat de gevolgen zijn.

Op dit moment zitten we aan tafel bij Luiz en Clarissa, twee vrienden van ons, in Rio de Janeiro. We zijn hier vanmorgen aangekomen voor de tweede etappe van onze reis. We houden jullie op de hoogte van onze avonturen in “a Cidade Maravilhosa”.

1 comment:

  1. Hi Veronique!!
    How wonderful is "Garganta del diablo"! At least I think it is pretty impressive.
    I hope you are having a good time, even though I think you are doing it, hehe!
    Gr!

    ReplyDelete