Tuesday, December 21, 2010

Academisch kwartiertje op z’n Braziliaans

Toevallig of niet, deze maandag was de verdediging van het proefschrift van Ricardo. Ricardo is een van de andere vrienden van Ramon en Eef van tijdens hun stage. Zijn verdediging zou om 13.00 uur beginnen. Om 12.00 uur hadden we met Luiz op de universiteit afgesproken om te gaan lunchen. Aangezien we veel eerder dan verwacht op de universiteit waren, hebben we eerst een rondje gelopen en van professor Cristiano (de begeleider van Ramon en Eef) een rondleiding gehad over de labs. In de afgelopen 6 jaren is er veel veranderd, zoveel dat Ramon in eerste instantie het lab niet meer terug kon vinden. Niet alleen was het lab flink uitgebouwd, maar inmiddels staat het ook vol met de nieuwste en hipste apparatuur.


Voor de lunch had Luiz ook wat andere groepsleden uitgenodigd. Professor Paulo, de promotor van Ricardo, was hierbij ook aanwezig. Rond 12.45 uur waren we klaar met lunchen. Voor Hollandse begrippen misschien wat krap in de tijd, aangezien de verdediging om 13.00 uur zou beginnen. Toch vond men dat er best nog een kopje koffie gedronken kon worden. Op onze vraag of we niet beter naar de zaal konden gaan, werd geantwoord: “Ach, zonder Paulo beginnen ze toch niet”. Uiteindelijk waren wij het die om 13.05 uur als eerste opstonden van tafel, toch maar gevolgd door de rest. Nadat Paulo nog even snel wat papieren uit kantoor had gehaald, kon de doodnerveuze Ricardo om 13.15 dan eindelijk beginnen met zijn presentatie. Ons vermoeden is dan ook dat een organisatie zoals het Bureau voor Promoties en Plechtigheden hier niet bestaat :-).

De verdediging zelf duurde maar liefst 3 en een half uur!!! Er was een 50 minuten durende presentatie van Ricardo, gevolgd door een korte plaspauze en de discussie/ondervraging. Gedurende die tijd is een van de commissieleden bijna een uur aan het woord geweest en heeft een ander bijna een half uur met Paulo gediscussieerd over de definitie van een symbool in een bepaalde formule (of iets dergelijks, want alles was in het Portugees). Het is dus duidelijk een wereld van verschil, doe ons maar de Nederlandse versie … het moet dan wel allemaal volgens een strak protocol, maar je weet in ieder geval zeker dat je na anderhalf uur aan het bier kunt :-)

Tot zover een dagje op de Universidade Federal do Rio de Janeiro. Vanaf vandaag maar weer eens voor toerist spelen.

1 comment:

  1. Die koffie was dus gewoon nodig om 3.5 uur vol energie en overgave er tegenaan te gaan :)

    ReplyDelete