Sunday, January 9, 2011

Op de Amazone

Afgelopen vrijdag was het dan zover, ons avontuur over de Amazone zou gaan beginnen. Natuurlijk waren we netjes op tijd (ruim een uur te vroeg dus) en goed voorbereid met 8 liter water, 2 liter Sprite, een liter sap en de nodige snacks. We hadden nogal wat problemen om aan boord te komen, vooral veroorzaakt door de Braziliaanse administratieve rompslomp. In het kort kwam het erop neer dat de mensen van de boot geen chocolade konden maken van onze (Nederlandstalige) voucher, en dus weigerden ons een instap bewijs te geven. Na een aantal keer wachten, gebel over en weer en navragen bij de kapitein mochten we toch aan boord. Daar bleek tot overmaat van ramp dat onze namen niet op de passagierslijst voor de hutindeling stonden. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en mochten we toch mee, maar wat zijn we blij dat Ramon Portugees praten kan!!


De boot was een catamaran en een echte openbaarvervoersboot. Op 2 dekken hingen honderden hangmatten en er waren in het midden een aantal hutten voor mensen die wat meer privacy wilden (en een toilet dat niet na 3 uur al een uur in de wind rook). Saillant detail: de wc’s werden doorgespoeld met Amazone water, dus die van ons stonk na een dag ook behoorlijk ;-) Op het bovenste dek was een bar waar luide muziek uit de boxen kwam, op het dak was de muziek een stuk beter, maar zat je vol in de zon … dilemma.


Om 12 uur vertrok de boot voor de 2 daagse reis naar Belém, de eerste dag (en nacht) werd er nog een aantal keer aangelegd in wat kleinere plaatsjes en de tweede dag werd er aan een stuk doorgevaren over de Amazone. Aan beide kanten hadden we een mooi uitzicht over het regenwoud en we hebben zelf aapjes gehoord. Wat wij nogal opvallend vonden, is dat we onderweg nogal veel losse huisjes en kleine dorpjes (enkele huisjes en een kerk) tegenkwamen. Terwijl we langs deze armoedige hutjes voeren, werden er plastic zakken van boord gegooid die door de bewoners van de huisjes uit het water werden gevist. Na wat navraag kwamen we erachter dat in deze zakken kleding, voedsel en andere dingen zaten die de mensen goed konden gebruiken.



We zijn de tijd doorgekomen met lezen, slapen, wat rondhangen en natuurlijk wat foto’s maken. Vanmorgen werden we om half 8 gewekt dat we bijna in Belém waren en dus verzocht werden in te pakken en ons klaar te maken om van boord te gaan. Sinds gisteren zijn we overigens allebei zwaar aan de diarree. We verdenken de avondmaaltijd van de eerste dag aan boord, omdat we in de Lonely Planet hebben gelezen dat aan boord van veel schepen de rijst en bonen gewoon in (gefilterd) rivierwater wordt gekookt. Helaas kon ons Europese gestel dit dus niet aan.

Onze eerste dag in Belém hebben we dus vooral op de hotelkamer doorgebracht (en op de wc), hopelijk dat we morgen tijdens onze 2e en laatste dag wel iets van de stad kunnen zien.

1 comment:

  1. Hoi reizigers op de woelige baren.
    Dat is balen dat jullie aan de sch....rij zijn van een aan boord gekookte maaltijd. Dat het rivierwater, zij het gefilterd, zou worden gebruikt voor het koken van rijst e.d. is een natuurlijk een grote misser. Zeker als je bedenkt wat jullie schrijven over de toiletten aan boord. Nu maar de vochthuishouding goed op peil houden en mooie dingen zien en vastleggen.
    Fijne dagen en niet vergeten ook een beetje luieren kan lekker zijn.
    Tot gauw weer. Paps (en Mams)

    ReplyDelete