Monday, January 17, 2011

Is het goed als ik even de cashewnoot promoot?

Met een korte tussenstop in Fortaleza zijn we inmiddels vanuit Ubajara naar Natal gereisd. Natal is een grote badplaats die bij de Nederlanders ook steeds bekender wordt. We zitten in een pousada vlakbij het strand van Ponta Negra: een prima strand, maar wel een beetje druk.

Vandaag hebben we in het plaatsje Pirangi (ong. 12 km van Natal) de grootste cashewboom ter wereld bezocht. Het oppervlak van het bladerdek van deze boom bedraagt maar liefst 8500 m2.

De boom is in 1888 geplant en heeft twee bijzondere genetische eigenschappen waardoor hij zo groot is geworden. De eerste is dat de takken naar de zijkant groeien in plaats van omhoog en door het gewicht op een bepaald moment de grond raken. Normaal zou dit het eind zijn van de tak, maar door de tweede afwijking schiet deze tak wortel en groeien er nieuwe takken aan.

Nu zul je je misschien afvragen “Groeien cashewnoten aan een boom?”. Het antwoord op die vraag is: Jazeker! De cashew (cajú in het Portugees) bestaat uit een vrucht met veel vitamine C en een noot. Zie onderstaande foto. In Nederland kennen we alleen de noot, maar in Brazilië kun je ook cashewsap en –ijs kopen. Deze worden gemaakt van het sap van de vrucht, want de schil is niet lekker. De noten moeten eerst gebrand worden, want het omhulsel van de noot bevat een bijtend sap, waarvan ze volgens een van de gidsen zelfs tatoeage-inkt maken.

Morgen nog een dagje strand en dan woensdag door naar het laatste deel van onze reis: Recife en omgeving.

1 comment:

  1. Ola Cajú-notenkrakers.
    Jofel nootje, kleurig jasje heeft de cashew-vrucht. Is het ijs en sap lekker en smaakvol ?? Dacht eerst: zou dat ijs en sap wel te pruimen zijn ;^)
    Geniet nog lekker van de laatste vakantiedagen en rust ook een beetje uit.
    O ja, mooie verhalen en dito foto's op jullie blog.
    Pa en Ma

    ReplyDelete