Wednesday, May 2, 2012

Yosemite National Park

Gisteren hebben we rondgereden en gewandeld in Yosemite National Park, het oudste NP van de VS. Al in 1864 werd het beschermd door de overheid en vanaf 1890 kreeg het officieel de status van National Park. Yosemite is een behoorlijk groot park en omdat de ingang aan de oostkant van het park was afgesloten en we om moesten rijden, hadden we uiteindelijk maar 1 dag in het park. Toch hebben we de hoogtepunten van de vallei (= dus maar een deel van alles wat er te zien is) wel kunnen bezoeken.
We zijn de dag begonnen met een dik half uur rijden over bergweggetjes, gelijk de Belgische Ardennen, om aan de komen bij de zuidelijke ingang. Voordat we verder zijn gegaan de vallei in, hebben we nog een bezoek gebracht aan een stuk bos met Sequoias. Deze bomen kunnen duizenden jaren oud worden en sommigen hebben een omtrek van wel 5 meter of meer. De boom op de foto wordt de Grizzly Tree genoemd. Deze boom is 1800 jaar oud en inmiddels meer dan 60 meter hoog!
Wederom werden we verrast door de afstanden die je in zo’n park moet afleggen, want vanaf de zuidelijke ingang naar de vallei was nog ruim een uur rijden! Vlak voordat de weg de vallei inging moesten we door een tunnel en eenmaal uit de tunnel hadden we een prachtig uitzicht over de hele vallei.
Yosemite staat bekend om zijn granieten rotsformaties die zijn ontstaan door de laatste ijstijd. Voorbeelden hiervan zijn de Half Dome, Cathedral Rock en El Capitan. De laatste trekt ieder jaar vele rotsklimmers die er tot wel een week over doen om hem te beklimmen. Uiteraard hebben we ook nog een wandeling gemaakt, deze ging langs de rivier naar Mirror Lake waarvandaan we een mooi uitzicht hadden op de Half Dome. De Half Dome is een karakteristieke berg die aan een kant recht naar beneden loopt en aan de andere kant bol is.
We hadden gepland om rondom het meer heen te lopen en via de andere kant van de rivier terug te gaan, maar dat kon helaas niet vanwege een rock slide. Hierdoor was er een grote hoeveelheid rotsblokken over het pad terechtgekomen, zoals wel vaker gebeurt in dit soort parken. Zowel in Bryce als in Zion kwamen we ook afgesloten paden tegen door gevallen rotsblokken.
Nadat we ook de andere hoogtepunten van de vallei gezien hadden, zijn we vandaag teruggereden naar San Francisco. Om kwart voor vijf hebben we de auto weer netjes, maar wel ongelooflijk vies, ingeleverd bij het vliegveld. Eindstand: 3105 mijl (was 4 bij vertrek), omgerekend is dit 5000 km … best veel voor een vakantie van twee weken! Wij gaan zo naar bed, morgen vliegen we vanaf hier terug naar Amsterdam en zit onze vakantie er weer op. Tot snel in Nederland!

1 comment:

  1. Hier dan ook nog maar even: echt heel leuk, ik wil zeker meer horen en zien! Tot snel!

    ReplyDelete